Viktig å ta humor seriøst

av Halldis Bjerkvik Volle

– Vi avfeier lett humor som ubetydelig og lettvint underholdning, sier Eivind Bø (Redaktør for SnakkomTro). Han har fullført en masteroppgave om tv-serien «En Moderne Familie», og mener vi bør arbeide for å forstå hvordan tv-serier påvirker livssyn.

– En ting som går igjen i denne serien er oppmuntringer og oppfordringer til å gjøre det en føler for til en hver tid. Dette problematiseres sjelden, men løftes heller fram gjennom handling og humor, sier Eivind.

Han ble overrasket over hvor mye livssynsmateriale det var i en tilsynelatende «triviell» og lettbeint komiserie. Masteravhandlingen hans har tittelen «Tv-serier og livssynsformidling», og er utført ved Menighetsfakultetet som en del av en master i Religion, Society and Global Issues.

– Jeg valgte å analysere en tv-serie fordi film og tv er en så stor del av manges hverdag og fordi vi, bevisst eller ubevisst, til en viss grad påvirkes av det vi ser og hører. Ingen budskap er nøytrale, men bærer med seg verdier, holdninger, tanker og «spor» av ulike trosoppfatninger. Jeg ønsket derfor å undersøke hva en tv-serie kunne gi av materiale til personlig livssynsdanning.

Skråblikk på familieliv

Komiserien «En Moderne Familie» (Modern Family), som sendes på TV 2, er både vellaget og morsom, mener Eivind. Serien har vunnet flere Emmy-priser, for eksempel «Beste komiserie» fem år på rad. De tre grenene på familietreet er ulike, den ene familien er tradisjonell, den andre består av et homofilt par som har adoptert en baby fra Asia, mens den tredje er multikulturell.

– Jeg syntes det var interessant å oppdage hvordan jeg delvis kunne kjenne meg igjen i og identifisere meg med en del av det familien opplevde, og jeg tok meg selv i å undre om det jeg så også gjorde noe med mine verdier og holdninger, forteller Eivind.

Tv og viktige tanker om livet

I masteroppgaven bruker Eivind en definisjon av livssyn som omfatter alle «syn på livet», både sekulært og religiøst. Alle har med andre ord et livssyn.

– Livssynet vårt danner grunnlaget for hvordan vi lever våre liv, hva vi anser som viktig og uviktig, godt og ondt og så videre. Dette oppstår ikke i et vakuum, men formes og endres i samspill med kulturen vi er en del av, forklarer han og fortsetter:

«Når du ler er det umulig å hate», sier den iranske komikeren Arash Sobhani. – Jeg tror han er inne på noe. Når «En Moderne Familie» eksempelvis vitser om spørsmål knyttet til oppdragelse, kjærlighet og familieformer, kan seeren få presentert og på et vis «prøve» både kjente og ukjente livsperspektiver uten at det oppleves beklemmende eller provoserende.

Eivind mener blant annet foreldre og ungdomsledere bør være klar over at populærkulturen, og spesielt tv-seriene, i økende grad er en kilde til ungdommers dannelse av livssyn. Dette skjer parallelt og i direkte konkurranse med påvirkning fra familie og menighet.

– Populærkulturens massive tilstedeværelse i kulturen vår gjør at vi ikke kan ignorere den, men heller bør arbeide for å forstå hvordan denne påvirker og på mange måter utgjør kontektsten for ungdommenes, og vår egen, livssynsdanning.